top of page
DE VISIE VAN KAAIMAN

KAAIMAN bestaat uit een kern van ervaren (jeugd)theatermakers, beginnende makers en zo’n 40 jongeren.

KAAIMAN wordt gevormd door jongeren en theatermakers van divers pluimage. Die diversiteit bepaalt in hoge mate onze dynamiek en onze identiteit. Wij kiezen bewust voor een rijkdom aan verschillende persoonlijkheden, visies, stijlen en manieren van aanpak. Aan de ene kant levert dat een interessante en spannende dialoog tussen de verschillende theatermakers op, die ons scherp houdt en ons dwingt onze visie te verwoorden, verdedigen, bewaken, waardoor deze ook groeit en in beweging is. Daarnaast brengt het de jongeren gedurende de vele jaren die ze vaak bij KAAIMAN doorbrengen in contact met heel verschillende theatermakers. Zo worden ze ondergedompeld in de verschillende stijlen en manieren van werken binnen onze ploeg.

 

Toch is KAAIMAN geen toevallige verzameling van mensen, want overkoepelend is er een gezamenlijke overtuiging die ons bindt: dat de regisseurs, om goed theater te kunnen maken voor jongeren, met jongeren moeten werken. Omdat jongeren ons met hun kwetsbaarheid en overgave dwingen om eerlijk te zijn in ons werk. Omdat ze de bron, het thema en ook de spelers zijn van onze voorstellingen. Wij hebben nood aan contact en interactie met jongeren.

​Inhoudelijk onderzoeken we de ongelofelijke complexiteit van het leven; hoe jongeren in die complexiteit groeien, hoe dit vaak wringt en schuurt, hoe het leven is wat we er niet van verwachten of soms weer net wel. Die inhoud is actueel bij jongeren, omdat zij voor het eerst in hun leven zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen en zelf keuzes moeten maken die bepalend zijn voor hun verdere leven. Als theatermaker toetsen wij dit af met de keuzes die wij al gemaakt hebt, die we nog willen maken, of die we ongedaan zou willen maken. Als jongere ben je in beweging, je verandert, je denkt dat je iemand aan het worden bent die op een bepaald moment ‘af’ zal zijn. In het werken bij KAAIMAN ontdekken jonge spelers dat niets blijft wat het is, dat niets ooit af is. De spanning en enorme kwetsbaarheid die deze ontmoeting van werelden oproept, vindt Kaaiman zowel vormelijk als inhoudelijk interessant om op scène te tonen.

​Het werken met jongeren vraagt ook een zeer alerte en onbevangen manier van theatermaken. Jongeren dwingen ons om telkens opnieuw zonder vooroordelen naar een leeg podium te kijken, om telkens opnieuw te proberen te ontdekken, telkens weer opnieuw te vertrekken vanuit onwetendheid. Omdat we van onze jongeren vragen om authentiek te zijn, kunnen we als maker niet anders dan dat ook te zijn. Zelfs het gevecht tegen de lamlendigheid, het hangen van de pubers, is interessant. Het dwingt ons als maker om iets nieuws te doen, wat vaak onverwachte wendingen oplevert.

​Door deze specifieke manier van werken, blijven we als theatermakers scherp en fris. Die houding nemen we mee in ons professionele theatermaken buiten KAAIMAN. Het is een jarenlange zoektocht geweest om te ontdekken waar wij onszelf zien binnen het veld, waar aan de ene kant theatereducatie staat en aan de andere kant een professionele voorstelling. Een professionele voorstelling maken met jongeren vraagt van de makers een groot vakmanschap. In de eerste plaats hebben wij als regisseur de ambitie om sterk theater te maken en om interessante artistieke keuzes te maken. Hierbij mogen we echter nooit uit het oog verliezen dat we werken met jongeren. We willen voor de jongeren een taal ontwikkelingen waarin we hen uitdagen, stimuleren, helpen en doen groeien.

 

In dit spanningsveld moet ieder van ons het evenwicht zoeken. KAAIMAN gelooft echter in het professioneel werken met jongeren. Iedere theatermaker, ongeacht de leeftijd van zijn acteurs, zoekt naar een manier om zijn spelers vrij te maken, en hen het achterste van hun tong te laten zien, om kwetsbaar en tegelijkertijd krachtig op het podium te staan. Daarin zijn jongeren voor ons niet anders dan professionele acteurs. Het gaat om een basishouding van respect en nieuwsgierigheid naar wie de ander is.

KAAIMAN ondervindt wekelijks dat deze visie jongeren prikkelt.

Het vertrouwen dat we van onze jongeren krijgen is groot, hun overgave ook. Ze zijn bereid om zich volledig te geven, zonder zich te verbergen achter discussies als ‘ik begrijp niet wat je bedoelt’ en ‘ik begrijp niet waarom dit nodig is’. Dat stimuleert ons om samen met hen onze grenzen af te tasten en samen de veilige paden te verlaten. Hun overgave is soms bijna blind. Als theatermaker met deze wetenschap een interessante, verantwoorde en integere koers varen, vinden wij spannend.

bottom of page